Koolhoven bouwtekeningen

B.A.T. F.K. 24 Baboon

Koolhoven F.K.58 Koolhoven ontwierp een aantal vliegtuigen voor de British Aerial Transport Company, waaronder deze Baboon. Het ontwerp stamt uit 1918, lang voordat er kleurenfoto's gemaakt werden. Gelukkig staan de kleuren vermeld op deze bouwtekening van Walt Mooney. Trainers zijn meestal heel geschikt om als schaalmodel te bouwen omdat ze zijn ontworpen met een behoorlijke mate van stabiliteit. En als het model door Mooney ontworpen is kan er eigenlijk met het vliegen niets mis gaan!

Een foto van een originele B.A.T. F.K.24 Baboon Het model van Walt Mooney

F.K.55

Koolhoven F.K.55 De F.K.55 was een revolutionair ontwerp van Koolhoven. Het had een middengeplaatste motor en een contraroterende propeller en zou een snel en wendbaar jachtvliegtuig moeten zijn. Helaas heeft het vliegtuig slechts één vlucht gemaakt, die slechts twee minuten duurde.

Hieronder is een foto van de F.K.55 "Koolhoven Pursuit" gebouwd door Tom Hallman. De constructiefoto toont de contraroterende propeller. Zo te zien heeft Tom hiervoor een Keith Sterner tandwieloverbrenging gebruikt.

Koolhoven F.K.55 Koolhoven F.K.55 Koolhoven F.K.55 Koolhoven F.K.55
F.K.55 van Tom Hallman F.K.55 van Tom Hallman F.K.55 van Tom Hallman F.K.55 van Tom Hallman
Koolhoven F.K.55 Koolhoven F.K.55 Koolhoven F.K.55  
Aeroaces, foto van Mike Marrow Peanut model van Michael A. Morrow, Seattle, USA    

Koolhoven F.K.55 De Koolhoven F.K.55 bouwtekening is afkomstig van The Plan Page website van Gary Hunter. Het ontwerp is van Robert Vail Smith, het artikel werd gepubliceerd in juni 1937 in Model Airplane News.
Koolhoven F.K.55 Het mechanisme voor de contraroterende propeller is hiernaast gekleurd weergegeven. De groene propeller is vast gemonteerd aan een balsa buis die vrij in de romp kan ronddraaien. De gele propeller is als een normale propeller gemonteerd en wordt aangedreven door het rubber wat in de balsa buis zit bevestigd. Het geheel zit aan een lagertje achter in de romp bevestigd. Nadeel van dit systeem is dat de lengte van het rubber beperkt wordt door de smalle buis, en dat "stretch winding" niet mogelijk is. Gebruik maken van een alternatief is dus een goed idee.

 

F.K.58

Kleurenschema Koolhoven F.K.58

Koolhoven F.K.58 Deze Koolhoven F.K.58 bouwtekening is afkomstig van Ken Hornes  Kenny's Old Time Model Airplane Magazine.Het ontwerp is van Alan D. Booton, het artikel werd gepubliceerd in juli 1939 in Model Airplane News.

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Ontwerpen van:
- Wout Moerman
- Anderen
- Internet

Dutch Design:Fokker
Koolhoven
De Schelde

laatst gewijzigd op 25-mrt-2013