Bamboe

Ik ben bezig een model te ontwerpen wat volledig kan worden gebouwd met materialen uit het winkelcentrum. Denk hierbij aan boterhamzakjes, satéprikkers, limonaderietjes, etc. Op dit moment richt ik mij op een model voor in de huiskamer en ik ben benieuwd of mij dat gaat lukken. Zonder balsahout is het moeilijk voldoende licht te bouwen en aandrijving met gewone kantoorelastiekjes maakt het er ook niet makkelijker op. Vliegen zal zeker lukken, maar misschien niet in mijn huiskamer.

Hier is een kielvlakje in wording. Ik heb bamboe een aantal malen gesplitst en het stukje voor dit kielvlak is nu 15 cm lang en weegt ongeveer 0,03 gram. Gebruik bij het splitsen een niet al te scherp mes, anders wordt het snijden in plaats van splijten. Ga altijd door het midden en probeer niet een dun stukje van een breder deel af te splijten. Niet al het gesplitste bamboe is bruikbaar, maar ik verdien genoeg om indien nodig een tweede satéprikker hieraan op te offeren. Uit de gesplitste bamboes selecteer ik een stukje wat dun en mooi gelijkmatig van dikte is. Dit stukje is nu 15 cm lang en weegt ongeveer 0,03 gram. Na bekleden met een stukje plastic van een boterhamzakje weegt het kielvlakje 0,06 gram.

splijten selecteren voltooid roertje

Inmiddels heb ik gemerkt dat Bisonkit op bamboe beter werkt dan secondelijm, een teststukje met secondelijm sprong zo weer los.

Mijn methode is nu als volgt:
- ik neem gespleten bamboe en doop de uiteinden in een druppel bisonkit,
- de kit even laten drogen, de uitinden samendrukken en het frame is klaar,
- het frame rondom met bisonkit insmeren en op het plastic leggen, tijdje aandrukken en verder rustig laten drogen,
- de volgende dag het overtollige plastic weghalen.

Het stabilo is van 2 stukken van gespleten bamboe, 0,9 bij 0,45 mm doorsnede en 15 cm lang. Ik heb dit half rondgebogen door ze om een hete gloeilamp te buigen. Het beklede stabilo heb ik gewogen, het weegt 0,2 gram. Met een oppervlak van 0,5 dm˛ is dat een uitstekend gewicht.

op het plastic klaar de vleugel

Ook heb ik twee nieuwe kielvlakjes gemaakt, deze keer heb ik het bamboe niet warm gebogen over een gloeilamp maar gewoon koud gebogen. Daardoor zijn ze niet zo mooi rond, maar ze zijn wel bruikbaar. De vleugel is op dezelfde manier gemaakt, maar dan met een paar verstevigingribben.

De romp heb ik gemaakt van een plastic rietje met 6 mm doorsnede, gewicht 0,5 gram.

 

Start ] Schaal ] Semi-schaal ] Sport ] Indoor ] Zwevers ] Electro ] Propellers ]

Anemoon
Bamboe
Fleur-de-Lis
Iota
MicroCopter
Little Flapper
Phantom
Phantom Flash
Sainte
Skully
Indoor - english

laatst gewijzigd op 10-nov-2012