Fleur-de-Lis

Fleur-de-Lis

FdLDe Fleur-de-Lis (franse lelie) is een modelletje met een spanwijdte van maar 15 cm en weegt slechts 0,5 gram. Het lastigste is dat zeer dun rubber nodig is, en dit is niet gewoon te koop. Ik had gelukkig nog wat liggen, maar ik heb ook geexperimenteerd met gewone luchtbalonnen waar ik een strip van heb geknipt. Dit werkte goed, maar het is erg lastig om een constante breedte te knippen. De rubbermotor die ik nu gebruik is een lus van 1,2 x 0,4 mm wedstrijdrubber.
Het spanpapier is vrij zwaar, 15 g/m2, maar dit heb ik gebruikt vanwege de mooie kleurtjes. Met beter spanpapier of met condensatorpapier is het model natuurlijk wat lichter te bouwen en vliegt hij nog beter. In mijn huiskamer bereik ik tijden van ongeveer een halve minuut, in een hoge sportzaal ongeveer 45 seconde.
Een bouwtekening is gratis te downloaden.

Andere Bouwers

Het ontwerp van de Fleur-de-Lis is ook leuk om mee verder te experimenteren. Zo bouwde Erik van der Feen er een uit schuim, paperclips en boterhamzakjes! Hij schreef:
"Omdat ik geen balsahout in huis had maar wel foam heb ik dat gebruikt samen met een boterhamzakje. Het eerste model flopte omdat de romp niet stevig genoeg was, de kracht van het gebruikte elastiekje te groot was en ik had verkeerde lijm gebruikt om alles in elkaar te zetten. Na een kleine re-design had ik een goede romp. Als extra versteviging toch nog een klein latje er bovenop geplakt. Als as voor de propeller heb ik een kleine paperclip gebruikt. Het "rubber" is een huis-tuin-en-keuken elastiekje.
Het rechter model is de eerste die ik bouwde. De romp heb ik nu wat aangepast en is lichter maar is ook een stuk zwakker geworden.
Bij het tweede model heb ik voor de vleugels dunnere latjes foam gesneden, nu nog een lichtere romp. De elastiekjes zijn even voor de show, voor het vliegen gebruik ik een enkele streng. De eerste Fdl is 1,3 gram en de tweede 1,1 gram.
Inmiddels ben ik bezig met het verkrijgen van balsa, daarmee wil ik het model nu helemaal volgens tekening bouwen.
"

Fleur-de-Lis

Start ] Schaal ] Semi-schaal ] Sport ] Indoor ] Zwevers ] Electro ] Propellers ]

Anemoon
Bamboe
Fleur-de-Lis
Iota
MicroCopter
Little Flapper
Phantom
Phantom Flash
Sainte
Skully
Indoor - english

laatst gewijzigd op 10-nov-2012