Iota

Iota

De Iota is ontworpen door Bill Brown, een Engelsman met een grote fantasie en een voorliefde voor funflyers. In de soort modellen die hij ontwerpt herken ik ook mijn eigen ideeŽn en dat is eigenlijk ook de reden dat ik meestal liever mijn eigen ontwerpen maak dan die van hem bouw. De Polly dubbeldekker uit 2009 is een samenwerking van hem en mij en hier zijn we beiden heel tevreden over. Toen Bill begin 2010 overleed leek het mij passend om een ontwerp van hem te bouwen als eerbetoon. Uit de ruime keus aan ontwerpen koos ik deze Iota, een simpel indoormodel met een V-staart. Dit modelltje is met rustig weer ook uitstekend buiten te gebruiken. De Iota is overigens vernoemd naar een hebreeuwse komma en staat voor iets heel onbeduidend. Dit illustreert prachtig het relativeringsvermogen van Bill Brown.

onderdelenDe bouwtekening past op een vel A4, maar daarmee wordt hij net wat kleiner dan oorspronkelijk. Dat maakt niet echt uit, dus dat laat ik maar zo. Langs een stalen liniaal heb ik wat stripjes 1,5 mm balsahout gesneden en hiermee de vleugelconstructies gemaakt. Vervolgens bespannen met wit spanpapier. Hiervoor gebruikte ik Gampi , een lichte en sterke papiersoort die bij sommige winkels voor kunstenaarsbenodigdheden te koop is. Dit lijmde ik vast met gewone behangerslijm. Op de vleugels plakte ik 4 iota's die ik uit zwart spanpapier heb gesneden.

onderdelen De romp bestaat uit een stripje 3 mm dik balsa waar aan de voorkant een afstandhouder met een lager is gelijmd. Dit lager is een heel dun plastic buisje wat tegen een stukje balsa is gelijmd. Aan weerszijden is dun balsahout gelijmd met de nerf kruiselings op de middelste laag. De propeller is een 4" Peck.

Het model vliegt heel levendig met een veelvoud aan loopings en wing-overs. Dit komt doordat ik de propeller aanvankelijk wat te weinig domping (downthrust) heb gegeven. Dit heb ik inmiddels aangepast maar heb er daarna nog niet mee gevlogen.

 

Iota

Start ] Schaal ] Semi-schaal ] Sport ] Indoor ] Zwevers ] Electro ] Propellers ]

Anemoon
Bamboe
Fleur-de-Lis
Iota
MicroCopter
Little Flapper
Phantom
Phantom Flash
Sainte
Skully
Indoor - english

laatst gewijzigd op 10-nov-2012