Phantom

Dit model bouwde ik naar aanleiding van een bezoek van mijn Amerikaanse vriend Andy Mitas. Hij bracht een aantal modelletjes mee die in onze huiskamer konden vliegen. Zeer inspirerend! Het duurde ook niet lang voordat ik zelf zo'n modelletje ontwierp: de Phantom II. Hier vindt u een gratis bouwtekening.

Voor dit model nam ik de beroemde Phantom II jachtbommenwerper als uitgangspunt. Hiervan gebruikte ik de karakteristieke geknikte vleugel en de hangende staartvlakken. Dit levert een zeer stabiel model op, dat zich snel herstelt na botsingen met een schemerlamp of plafond. Zeer nuttig wanneer je hem laat vliegen in een huiskamer. De propellerbladen zijn geknipt uit een wegwerp koffiebekertje. Zeer buigzaam en onverwoestbaar.
Een bouwbeschrijving van de propeller en de propeller lager staat bij de tips.

Het model is bespannen met condensatorpapier, de lichtste papiersoort. Dit weegt slechts 8 gram per vierkante meter. Om het model wat kleur te geven gebruikte ik merkstiften. Het kleurenpatroon is losjes gebaseerd op wat de US NAVY gebruikte op een aantal van zijn vliegtuigen.

Het complete model weegt zonder rubber 0,9 gram. De afneembare vleugel weegt 0,3 gram, het afneembare landingsgestel 0,14 gram. Op dit moment gebruik ik een rubberstreng van 0,85 mm (0,035") wat 0,2 gram aan het vlieggewicht toevoegt.

De langste gemeten vlucht in mijn huiskamer was 45 seconde. Hierbij steeg het model op van 1 meter hoogte, namelijk van de eettafel. Na een aantal rondjes stijgen begon het model met de prop tegen het plafond te tikken, 2,6 meter hoogte. Dit is geen probleem voor het vliegtuig. Na verloop van tijd begon de daalvlucht totdat het model tegen de leuning van de bank vloog. In een 8 meter hoge sportzaal vliegt het model ruim een minuut.

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Anemoon
Bamboe
Fleur-de-Lis
Iota
MicroCopter
Little Flapper
Phantom
Phantom Flash
Sainte
Skully
Indoor - english

laatst gewijzigd op 10-nov-2012