Zelf een propeller snijden

how to carve a balsa prop

 

Iedereen die over een scherp zakmes en wat schuurpapier beschikt kan aan de hand van de tien stappen in dit artikel een goed functionerende propeller snijden.

De bouwtekening

De propeller in de bouwtekening heeft een diameter van 15 centimeter. Dit is geschikt voor modelvliegtuigen met een spanwijdte van ongeveer 50 centimeter. Voor andere spanwijdtes kan de tekening worden vergroot of verkleind. Meer informatie over het kiezen en ontwerpen van propellers staat elders op deze website.

 

picture: propcarving.jpg

 

Zin in een potje houthakken? Daar gaan we!

Voor deze prop gebruik ik een stuk hout opgebouwd uit 3 mm balsa plankjes. Je kan natuurlijk ook meteen beginnen met een geschikt blok hout, sla dan stap 1 en 2 over. Gebruik dan wel een kolomboor om het gat te boren. Andere houtsoorten dan balsa zijn ook mogelijk, maar vragen veel meer kracht bij het bewerken. Voor een eerste poging lijkt mij balsa toch het meest geschikt.

Stap 1

Ik gebruik 7 lagen om het propblok te maken. Het centrum wordt gemarkeerd en met een handboor wordt een gaatje voor de propeller-as geboord. Om een mooi patroon te krijgen heb ik de helft van de plankjes met waterbeits gekleurd. Dit geeft een patroon met donkere lijnen en helpt ook om bij het snijden een symmetrisch resultaat te krijgen. De beits trekt niet diep het hout in, dus enkel de lijmnaad wordt geaccentueerd. Als je een propeller wil maken met donkere en lichte lagen hout, dan moet je ook beginnen met donker en licht hout.

 

picture: propcarving1.jpg

 

Stap 2

De lagen worden op elkaar gelijmd. Niet zichtbaar in de foto is de lange pin die ik gebruik om de geboorde gaatjes op een rechte lijn te krijgen. Deze pin wordt ook gebruikt om te controleren of het gat voor de as haaks op de draairichting staat zodat de propeller niet wiebelt. Ik gebruik watervaste witte houtlijm omdat deze traag droogt, wat mij voldoende tijd geeft om de lagen in de juiste positie te schuiven.

 

picture: propcarving2.jpg

 

Stap 3

Met een zaag wordt het propblok in het juiste model gebracht.

 

picture: propcarving3.jpg

 

Stap 4

Met een mes worden de uiteinden in de juiste dikte gesneden. Om op alle plaatsen van het propellerblad de juiste invalshoek (spoed) te krijgen is het propblok dik en smal in het midden en dun en breed aan de uiteinden. Als het propblok in het juiste model is krijgt de uiteindelijke prop automatisch de juiste spoed. Daarom is het juiste model van het propblok zeer belangrijk.

 

Stap 5

De achterkant van de prop wordt gesneden. Snij alles weg tussen de tegenover elkaar liggende hoeken van het blok. Ga door met snijden totdat er een rechte lijn ontstaat tussen deze hoeken. Hoever je hiermee kan gaan wordt bepaald door ervaring en de scherpte van het gereedschap. Op een gegeven moment is het beter om met schuurpapier verder te werken om een mooi resultaat te krijgen.

 

picture: propcarving5a.jpg

Let op de nerfrichting tijdens het snijden. De bovenzijde van het propblok moet vanuit het midden naar de tip worden gesneden, de onderzijde van het propblok moet juist in de andere richting worden gesneden.

 

picture: propcarving5b.jpg

 

Stap 6

De voorzijde van het blad is nog steeds zoals het was. Hier is een foto van het uiteinde van de prop. Je ziet hier dat de achterzijde van het blad een lichte welving heeft.

 

picture: propcarving6.jpg

 

Stap 7

Nu wordt de voorzijde van de prop gesneden. Begin met de achterrand van het blad en snij deze zo dun mogelijk.

 

picture: propcarving7.jpg

 

Stap 8

De voorzijde van het blad. De achterkant van het profiel is nu goed, maar nu moet de voorrand worden gesneden zodat het dikste punt op 30% van de koorde komt. Het kan handig zijn om een potloodlijntje te trekken op de gewenste plaats.

 

picture: propcarving8.jpg

 

Stap 9

De tip wordt afgerond en de achterzijde van het middendeel wordt weggesneden.

 

picture: propcarving9.jpg

 

Stap 10

De voorzijde wordt afgewerkt om een mooi profiel te krijgen. Het snijden is klaar! Tijd om achterover te leunen en de mooie vloeiende lijnen te bewonderen. Werk de prop af met een paar lagen lak om het hout te beschermen en te verstevigen.

 

picture: propcarving10.jpg

 

 

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Propellers
Zelf snijden
Lage spoed
Normale spoed
Hoge spoed
Indoor propeller
Propellerhaak
Proplager
Diversen

laatst gewijzigd op 10-nov-2012