Fokker G1

English translation

Deze Fokker G1 is een variatie op de Avenger van Raymond Malmstrom, een ontwerp uit een Aeromodeller van 1943. Op de foto staat een Avenger zoals deze oorspronkelijk ontworpen was. Bij het zien van dit tweemotorig modelletje moest ik meteen denken aan de Fokker G1. Mijn versie van de G1 is natuurlijk niet echt een schaalmodel, maar toch zonder twijfel te herkennen als een Fokker G1.

De bouwtekening van de G1 is nog niet af, maar de bouwtekening van de Malmstrom Avenger is te vinden bij de andere bouwtekeningen.

Constructie

De romp is gesneden uit een licht stuk 3 mm balsa. De vleugel heb ik gemaakt met opgebouwde ribben, waarbij alle ribben met eenzelfde mal zijn gesneden. Vervolgens is de achterkant van de rib ingekort om netjes tussen de voor- en achterligger te passen. Niet op deze foto zichtbaar zijn de halve ribben die tussen de volle ribben zijn aangebracht. Deze halve ribben lopen van de voorligger tot de hoofdligger en zitten enkel aan de bovenzijde van de vleugel.

Bespannen

Het model is afgewerkt met wit spanpapier, dat eerst met een inktjetprinter is voorzien van kleur. Hiervoor wordt een vel printerpapier licht bespoten met lijmspray, waar vervolgens een stuk spanpapier op wordt gelegd. Op deze manier kan het spanpapier met achtervel door de printer. Om het spanpapier watervast te maken wordt het vervolgens bespoten met haarspray. Voor het bespannen wordt het papier eerst op een vochtige plek gelegd, in mijn geval tussen vochtige tissues. Deze moeten niet echt nat zijn, dat kan vlekken geven, alhoewel dit sterk afhankelijk is van het type inktjetprinter. Na het bespannen krimpt het papier lichtjes, waarna het met spanlak kan worden gelakt.

Propellers

Het model heeft twee tegengesteld draaiende propellers die ik heb gesneden van wilgenhout. De rechter heeft een normale draairichting, de linker draait tegengesteld. Een vrijloop is niet aangebracht omdat dat bij propellers van dit formaat en spoed weinig voordeel levert.
Het winden van twee rubbermotoren vraagt wel een extra hulpje. Op elke motorstick is een plastic buisje gelijmd waar een metalen pennetje in past. Hiermee wordt de prop geblokkeerd. Om het model te starten worden, met behulp van het gele draadje, beide pennen gelijktijdig uitgetrokken.

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Omhoog
Hollandair Libel
Fokker G1
Koolhoven fk56
Machtrainer
Cosmic Wind
Chrislea Skyjeep
Mustang
RitzySpit

laatst gewijzigd op 08-nov-2012