Hollandair Libel

English translation

Een leuk ontwerp van Raymond Malmstrom: een semi-schaal model van de Hollandair Libel!

Constructie

Ik bouw het model volgens tekening, echt schaal is het bepaald niet en daarom kan ik lekker bouwen zonder mij daarover te bekommeren. De romp en staartvlakken zijn opgebouwd uit mooi kwartiers 1,5 mm balsa. Als lijm gebruik ik bij dit project voornamelijk secondenlijm. Onderdeel op zijn plaats houden, druppeltjes lijm erop, laten intrekken in het kiertje en klaar.

 

 

Natuurlijk moet er wel een piloot in een vliegtuig en dit staat ook op debouwtekening aangegeven. Ik heb hiervoor blauw schuim gebruikt. Met een airbrush heb ik het meeste schilderwerk aande piloot gedaan, met nog wat details met een penseel.

Het model is met een spuitbus autolak van de Action zilverkleurig gespoten. Omdat de vierkante romp, de simpele vleugel en de massieve staartvlakken er nu wel erg basic uitzien wilde ik het geheel wat meer een 3D-effect geven met de airbrush. Eerst heb ik met merkstift de lijnen van alle roervlakken op het model getekend. Vervolgens heb ik met de airbrush langs een kartonnen mal de scharnierkant van de staartvlakken wat donkerder gemaakt. Ik heb hiervoor oostindische inkt gebruikt, wat heel makkelijk werkt omdat het al een goede dikte heeft om te spuiten. Tenslotte heb ik langs een stukje karton de ribben in de roervlakken gesimuleerd door een schaduw te spuiten. Het aantal ribben van het echte vliegtuig ken ik niet, dus ik heb gewoon maar wat gedaan. Voor de romp wilde ik de twee langsliggers simuleren die het echte vliegtuig in de zijkanten van de staart heeft zitten. Hiervoor heb ik weer langs een stuk karton een schaduw gespoten. Het hele model ziet er nu veel aardiger uit!

Ik heb wat rood spanpapier extra rood gemaakt met een laag rode acryl. Ik heb hiervoor met de airbrush Red Crimson gemengd met een beetje zwart en geel opgebracht. Uit dit papier snij ik dan de registratieletters uit die ik dan opbrengen. Dat scheelt maskers snijden en opbrengen om zo de registratie op het model zelf te spuiten.

De registratie op de vleugels zit er inmiddels op, ziet er strak uit. Ook het kleurtje is mooi geworden. Nu nog de letters uitsnijden voor op het kielvlak. Die zijn een stukje kleiner, dus dat wordt wat lastiger. Vooral de G en de P. De H, N en X daarentegen gaan best eenvoudig.

Op de romp en vleugels heb ik nog wat details gespoten: het bagageluik en de twee brandstoftanks.

Verder zit ik te denken over de afstelling en prop. Ik wil dit model natuurlijk voor buiten gebruiken en wil hem in een rechterbocht laten klimmen. Blijkbaar dacht ik er ooit anders over, want het kielvlak is schuin op de romp gelijmd om een linkerbocht te krijgen. Dat moet er dus af, en al typend denk ik dat dat best goed uitkomt omdat ik dan eenvoudiger de letters kan aanbrengen. Elk nadeel heb z'n voordeel! Als prop heb ik de keus tussen een zwarte van 17,5 cm met redelijk brede bladen en een grijze van 20 cm met smallere bladen. De zwarte staat het mooist, maar de grijze vliegt misschien beter. Dat blijft nog even twijfelen.

Start ] Wout Moerman ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Omhoog
Hollandair Libel
Fokker G1
Koolhoven fk56
Machtrainer
Cosmic Wind
Chrislea SkyjeepMustang
RitzySpit
laatst gewijzigd op 26 april 2014