Doodle Bug

Hier bouwt mijn oudste zoon Jonathan een leuk model, de Doodle Bug. Een bouwtekening vindt u bij de bouwtekeningen.

Bij het origineel waren er twee neuswielen en 1 staartwiel. Bij het model van Jonathan gaf dat problemen. Door de draaiing van de prop gooide het model zich op zijn kant. Daarom hebben we het landingsgestel achterstevoren gemonteerd, waarna het model prachtige grondstarts kan maken.

Bouwen

Het model is simpel te bouwen, maar er zijn een paar puntjes om op te letten. Ten eerste is de vleugel zo opgebouwd dat de binnenste 3 ribben aan elke zijde met de vlakke kant onder zitten, terwijl de twee ribben aan de tips met de vlakke kant boven zitten. Dit is erg belangrijk! Het bouwt hierdoor wel wat lastiger omdat de achterlijst voor een deel in de lucht gebouwd moet worden.

De romp is opgebouwd uit balsa met de nerfrichting van voor naar achter. Dit geeft een zwakke romp, en het is beter om de romp te lamineren. Dit kan op twee manieren:

- Maak zelf triplex van balsa: neem drie stukjes 1 mm balsa ter grootte van de romp, waarbij de nerf van een van de stukjes haaks op de andere moet staan. Lijm de 3 stukjes op elkaar waarbij het middelste stuk de nerf omhoog heeft lopen. Snijdt als het geheel volledig gedroogd is hier de romp uit.

- Gelamineerd: snijdt een lange strook balsa van 1 meter lang, 1 mm dik en 3 mm breed. Laat dit langdurig in water weken zodat het zacht wordt. Snijdt een mal in de vorm van de binnenopening van de romp, dit kan goed van een schuimplastic pizzabodem (depron). Smeer de balsa strip in met witte houtlijm en wikkel de strook om de mal heen. Zet het uiteinde vast met een flink stuk plakband en laat het geheel drogen. Schuur na het drogen de romp mooi glad.

De tweede methode is sterker dan de eerste, maar ook lastiger.

Vliegen

Het model vliegt erg goed. Na een paar loopings of wing-overs te hebben gemaakt stijgt het een tijdje om daarna een eind te zweven.

Doodle Bug

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Omhoog
Boston-Jet
Doodle Bug
Freebird
One Nite 16
Polly
Frog Pup
Shark
Sophia
Space Bipe 1
Sportster
Stringless Wonder
Tichenor Midget
Weather Buster

laatst gewijzigd op 10-nov-2012