Freebird, een ornithopter

English translationEnglish translation

De Freebird is een Ornithopter: een vliegtuig wat met de vleugels klappert om vooruit te komen. Om een indruk hiervan te krijgen kan je rechts op het plaatje klikken om een animatie hiervan te starten.

Al jaren wilde ik een ornithopter bouwen, maar steeds leek het mij een te complex ontwerp. Maar op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en de bouwtekening uit de kast gehaald. En mijn vrees was volkomen ongegrond, dit is een van de snelste bouwprojecten die ik heb gedaan. In ongeveer twee avonden was hij af!

De bouwtekening van de Freebird kan worden gedownload van Ornithopter.org. Ook kan het model daar gekocht worden als bouwdoos. Bij het uitprinten van de tekening op A4 papier is hij ongeveer 90% van de oorspronkelijke grootte. Dit heb ik gewoon zo gelaten en de spanwijdte is nu ongeveer 36 cm.

Het lastigste deel is het buigen van de krukas. Hierbij is het belangrijk een tangetje te gebruiken met een smalle bek, zodat de bochten dicht bij de drijfstangen kunnen liggen. Het mechanisme moet volkomen soepel draaien, anders is vliegen niet goed mogelijk.
Er staat op de tekening een optie voor een eenvoudige krukas met maar twee bochten. Ik heb echter de complexe versie gemaakt die als voordeel heeft dat de vleugels mooier symmetrisch bewegen. De bespanning is van ongelakt en ongespannen Esaki spanpapier. Het is belangrijk dat dit niet strak op het model zit zodat het mee kan bewegen tijdens het klapwieken.

Het enige probleempje wat ik tegenkwam bij het bouwen is dat de scharnieren van de vleugels te ver naar achteren liggen. Hierdoor staan de drijfassen niet haaks op de krukas. Ik heb dit opgelost door de vleugelscharnieren wat naar voren te plaatsen.
Het model heeft zijn eerste vluchten gemaakt in de huiskamer. Daar maakt hij een volledige cirkel. Buiten is natuurlijk veel meer mogelijk.

Bij de eerste keer buiten vliegen presteerde het modelletje eerst niet veel op een lus van 2,8 mm rubber. Een dikkere en veel langere lus van 3 mm rubber veranderde hier niets aan. Toen maar terug naar de 2,8 mm en de staart een beetje omhoog gebogen. Zoveel mogelijk toeren in de motor en weer eens proberen. Dat was schrikken! Het model vloog er als een geschrokken vogel vandoor en ging cirkelend met de wind mee. Over een hoog hek met prikkeldraad, over een gebouw, hoge bomen, nog meer hekken.... Na een tijdje boog het model wat af en ging nog net over het laatste hek heen voordat hij weer op een weg landde. Die vlucht duurde waarschijnlijk tegen de 3 minuten, maar door de opwinding was ik vergeten de tijd af te lezen.

freebird ornithopter freebird ornithopter freebird ornithopter freebird ornithopter

Ik heb misschien een vinding gedaan om mijn ornithopter efficiënter met zijn energie om te laten gaan. In principe heel simpel, maar bij mijn weten nog niet eerder uitgevoerd! Het gaat om een heel dun elastiekje wat de vleugels naar beneden trekt. Hierdoor hoeft de motor bij de neerwaartse slag niet meer energie te leveren dan bij de opwaartse slag. In de huiskamer ziet dit er veelbelovend uit, de motor kan tot zijn laatste toeren afwinden, terwijl voorheen veel toeren ongebruikt bleven. Maar in een grote zaal lijkt het niets uit te maken, dus of mijn idee werkt niet, of het moet nog worden verfijnd. Verder is het een model wat altijd veel aandacht krijgt wanneer het vliegt. misschien ook omdat het klapwieken een behoorlijke herrie maakt.... Maar vooral omdat het heel bijzonder is om te zien dat een modelvliegtuig zich als een vogel voortbeweegt.

freebird ornithopter freebird ornithopter freebird ornithopter freebird ornithopter

Freebird

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Omhoog
Boston-Jet
Doodle Bug
Freebird
One Nite 16
Polly
Frog Pup
Shark
Sophia
Space Bipe 1
Sportster
Stringless Wonder
Tichenor Midget
Weather Buster

laatst gewijzigd op 08-nov-2012