FROG Pup

English translationEnglish translation

De FROG Pup is een klein en eenvoudig ontwerp van FROG dat oorspronkelijk van balsaplaat werd gebouwd. Omdat ik met een schuimsnijder heel dunne plaatjes schuim kan snijden leek mij dit een geschikt model om dit op uit te proberen. Als schuim gebruik ik onder andere de bakjes die supermarkten gebruiken om vis en vlees in te verkopen. Dit depron is in verschillende kleuren te krijgen en als afvalmateriaal nog gratis ook.
De bouwtekening is te vinden op the House of Frog.

Constructie

Velpon is geschikt om depron te lijmenDe romp wordt verstevigd met twee spantjes. Het geheel wordt gelijmd met Velpon. De blauwe vleugeltips zijn zonder extra versteviging tegen het witte depron aangelijmd. Voor dit kleine model is dat voldoende stevig. De steun voor de bovenvleugel was echter niet voldoende stijf en om het zijdelingse verbuigen tegen te gaan heb ik er twee latjes depron tegenaan gezet. Het landingsgestel heb ik gemaakt van koolstofvezel gedrenkt in UHU Hart, niet als gewichtbesparing maar omdat ik geen geschikte maat verenstaal op voorraad had.

De neus en de prop zijn de enige plaatsen waar hout verwerkt is. De voorzijde van de romp is versterkt met 0,8 mm triplex. Hiervan is ook het neusblok gemaakt, opgedikt met een stukje balsa waar een Peck neuslager in past. Hier overheen komt weer blauw depron. De propeller is gesneden uit balsa. Het voltooide model weegt zonder rubber nog net geen 5 gram (4,98 gram) en dat bij een spanwijdte van 25 cm. Pups die uit balsa zijn gebouwd wegen meestal ruim twee maal zoveel.

Vliegen

Vliegen gebeurt met een lange lus van 1,3 mm rubber (0,050"). Het model stijgt mooi op van de grond, geen verrassing want FROG staat voor "Flies Right Off the Ground"!

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Omhoog
Boston-Jet
Doodle Bug
Freebird
One Nite 16
Polly
Frog Pup
Shark
Sophia
Space Bipe 1
Sportster
Stringless Wonder
Tichenor Midget
Weather Buster

laatst gewijzigd op 08-nov-2012