Tom Tit Triplane

Schets van de Tom-Tit Triplane Ik ben april 2013 gestart met een nieuw projectje. Weer een ontwerp van Malmstrom, een van mijn favoriete ontwerpers. Het is een driedekker met 25 cm spanwijdte. Ter ere van de komende Kroningsdag ga ik hem bekleden in de kleuren van de Nederlandse vlag!

Constructie

constructie van de Tom-Tit Triplane In het totaal zijn er 10 vleugeltips te maken! Om deze licht en sterk te maken maak ik ze van gelamineerd balsa. Dit zijn 3 lagen 0,5 mm balsa die om een mal van depron zijn gebogen nadat ze met houtlijm waren ingesmeerd. Na een dag drogen zijn ze te gebruiken.

Ook de romp is gelamineerd, maar nu niet door te buigen maar door drie lagen balsa met verschillende nerfrichting op elkaar te lijmen en de romp hier uit te snijden.

De vleugels zijn bespannen met tissue, wat ik wel gespannen heb met water maar niet heb gelakt. Op deze manier blijft het model wat lichter.

Bevestigen van de ondervleugel was niet moeilijk. Voor de middelste vleugels moest ik eerst een bouwsteiger voor bouwen, anders krijg ik nooit de invalshoekken goed. De bovenvleugel staat op 2 graden, de rest op 0. Het stabilo op ongeveer -3 graden.

De prop is gesneden uit balsa en gelakt met spanlak.

Het voltooide model weegt bijna 9 gram.

Vliegen

Het model heeft enkel wat korte testvluchtjes gemaakt, waarbij ik erachter kwam dat het model sterk naar links duikt. De invalshoek van de vleugels bleek toch niet symmetrisch te zijn. Dit heb ik inmiddels opgelost en het model staat klaar voor de volgende pogingen.
laatst gewijzigd op 8 april 2014