Zin in modelvliegen - Materialen

Materialen

Het traditionele materiaal voor deze vliegtuigen is balsahout, spanpapier en spanlak ("dope"). Helaas wordt dit steeds lastiger om te kopen in Nederland, maar in de tabel onder aan deze pagina kun je vinden waar dit nog te koop is.

Balsa

De meest voor de hand liggende plaats hiervoor is in modelbouwzaken, maar ook in hobbywinkels en winkels voor kunstenaarsbenodigdheden is het vaak te koop. Zoek naar mooie lichte plankjes, te herkennen aan de lichte en gelijkmatige kleur. Vermijdt plankjes met een vlammende tekening of andere "interessante" nerfpatronen. De nerf moet mooi evenwijdig aan de zijkant van het plankje lopen, en ook als je de zijkant van het plankje bekijkt moet de nerf mooi evenwijdig lopen om een optimale sterkte te krijgen. Als je goede plankjes vindt, koop ze dan ook want je krijgt achteraf spijt als je dat niet doet!

Depronvliegtuig van Depron

Gelukkig bestaan er tegenwoordig alternatieven voor balsa, ik werk zelf bijvoorbeeld veel met een soort schuim wat ook wel Depron wordt genoemd. Dit wordt onder andere gebruikt voor verpakking van vlees in supermarkten en is daar in veel kleuren te vinden. Ook is het te koop bij winkels met kunstenaarsartikelen onder de naam foamboard. Het is dan wit en aan twee kanten voorzien van een papierlaag, die liefst eerst moet worden verwijderd voordat er mee gebouwd wordt. Dit papier levert namelijk onnodig gewicht. Er zijn verschillende diktes te koop, in Nijmegen vind ik 3 en 6 millimeter. Ook geschikt is het materiaal dat bij parketzaken verkocht wordt als onderlaag. Dit is bijna zwart en ook hier is een dikte van 3 en 6 mm te koop.

En soms kan je vleeswaren op heel dunne depron schaaltjes kopen, ik heb ze zowel in wit als zwart en deze zijn prachtig voor kleine modelletjes en staartvlakken. Wel van te voren even goed schoonmaken.

Spanlak

Spanlak is een kleurloze en transparante celluloselak die wordt verdund met thinner. In modelbouwzaken is het nog wel te vinden, maar ook in winkels met automaterialen. Ook spuitbussen met blanke autolak zijn geschikt, vooral als je het niet met de kwast wilt aanbrengen. Als je de spanlak wilt gebruiken om spanpapier vast te zetten moet je wel even uitproberen of de lak daarvoor geschikt is. Ik heb gemerkt dat Graupner Spannlack hier niet voor kan worden gebruikt. Mijn favoriet hiervoor is Model Engineering. Celluloselak voor meubels is ook te gebruiken, maar deze is vaak gelig van kleur en maakt vaak het spanpapier transparanter dan de kleurloze celluloselakken.

Pledge Parket PlusAls alternatief voor de traditionele spanlak gebruik ik wel Pledge Parket Plus, wat in de meeste supermarkten te koop is voor een paar euro. Dit is een doorzichtige acryllak die als voordeel heeft dat die niet de vervelende (en schadelijke) geur heeft van de traditionele spanlak. Een ander voordeel is dat het probleemloos te gebruiken is op depron en ander schuimplastic.

Ik heb ook wel mensen gezien die verdunde witte houtlijm gebruikten om het spanpapier af te werken en zij waren hier tevreden mee. Maar de meeste witte houtlijmsoorten zijn niet waterbestendig, dus dat kan soms een nadeel zijn.

Spanpapier

Spanpapier is te krijgen door te bestellen op internet maar ook te koop in Nijmegen bij Pro Art. Het spanpapier van Pro Art is bijna 12 gram per vierkante meter, dus ongeveer even licht als het lichte Esaki. Helaas is het enkel verkrijgbaar in wit.
In Arnhem is behalve wit spanpapier ook wit Gampi te koop bij Peter van Ginkel. Dit is ongeveer net zo licht (12 gram/mē) en van een veel betere kwaliteit dan het witte spanpapier. Let wel bij beide op het gewicht, er zijn verschillende diktes te koop!

Papier uit schoenendozen lijkt veel op spanpapier maar is veel zwaarder, zo'n 20 tot 30 gram/mē en is meestal totaal niet bestand tegen water. Gebruik dit dus niet!
Meer adressen zijn te vinden op de Links pagina.

Mylar

Mylar is een doorzichtige polyester folie die in verschillende diktes wordt verkocht. Ik gebruik de 5 micrometer dikte. Dit weegt slechts 5 gram per vierkante meter, nog niet de helft van licht spanpapier. Mylar is ongevoelig voor vocht, wat in ons natte landje wel een voordeel is. Nadeel is dat het wel wat lastiger verwerkt. Het wordt gelijmd met Bisonkit wat is verdund met thinner, of beter nog met de eigen verdunner van Bison. Vervolgens kan het worden gespannen met een strijkbout en/of een elektrische verfbrander.

Condensatorpapier

Rubber

Lijm

Ik gebruik een aantal lijmsoorten:

Voor Balsa:
- Celluloselijm zoals UHU Hart en Bison Model Balsa. Deze lijmsoorten drogen snel, hard en waterbestendig op en zijn licht in gewicht. Ik verdun ze meestal met een beetje aceton en breng het aan met een saté-prikker. Dit is voor mij de meest gebruikte lijm.

- Titebond, een hard opdrogende houtlijm, ook wel gele houtlijm genoemd.

Voor Depron (schuim): Velpon
- Velpon
- Hema Hobby lijm. Dit ruikt en verwerkt hetzelfde als Velpon.

Voor spanpapier:
- Witte houtlijm, verdund met water om spanpapier aan te brengen. Ik gebruik een watervaste soort als ik dit gebruik in combinatie met Pledge Parket Plus.
- behangerslijm.

Leveranciers

Hier is een lijst van leveranciers waar ik zelf wel eens materialen heb gekocht:

Leverancier Adres Materialen
Interhobby St. Jacobslaan 13, Nijmegen Materialen
burghouts kleurenhuis Ziekerstraat 62, Nijmegen. Materialen
PRO-ART, van Welderenstraat 47, Nijmegen Materialen
Peter van Ginkel Nieuwe Kade 2, Arnhem Materialen
Doevloer Meubelboulevard Nijmegen Materialen
Swaak artistique Oude Gracht 195-197, Utrecht Materialen
Wentink Hobby Steenstraat 20, Arnhem  
     
SAMS Engeland Materialen
Free Flight Supplies Engeland Materialen

 

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Materialen
Rubber
Afstelling CG
Afstelling vliegen
Bouwtekeningen
Bill Henn
Vloerlak
Airbrush
laatst gewijzigd op 08-nov-2012