Indoor HLG

Bij indoor werpzwevers wordt gevlogen in grote sportzalen. Afhankelijk van de hoogte kunnen vluchttijden van 30 seconde tot meer dan een minuut worden bereikt. F1N indoor werpzwever (HLG) is een vrij nieuwe klasse. In 2009 werd deze voor het eerst gevlogen op de IIFI. Om hierbij mee te kunnen doen heb ik ook twee modellen gebouwd. Eerlijk gezegd heb ik tijdens de IIFI niet heel veel hiermee gevlogen, ik ben meer bezig geweest met mijn rubber aangedreven schaalmodellen en met mijn Sainte. Maar ik heb wel een aantal vluchten gemaakt van rond de 20 seconde.

indoor werpzwever

het zagen van lichte balsa vleugels Om mooi licht hout voor de vleugels te hebben gebruikte ik licht 8 mm balsa. Het is namelijk makkelijker om in deze dikte licht hout te vinden dan in bijvoorbeeld 3 mm. Dit hout heb ik overdwars doorgezaagd zodat er twee wiggen ontstonden die al grofweg het juiste model hadden. Dit lukt alleen met een goede Japanse trekzaag omdat deze keurig in het pad blijft.

het zagen van lichte balsa vleugels Vervolgens heb ik de omtrek van de vleugel in model gesneden en de voorste 25% afgerond. De vorm van de vleugels en staart is gebaseerd op die van de Modified Upsweep indoor CLG. Maar ik heb hier flaps aan toegevoegd die voor goede vluchttijden in een lage zaal essentieel zijn.

Het stabilo heb ik gemaakt uit een mooi stukje licht kwartiers 1 mm wat ik zo dun mogelijk heb geschuurd. Het gewicht is slechts 0,25 gram. Het totale model weegt 7,11 gram en dat is bij een spanwijdte van 45 cm een mooi gewicht.

 

 

Start ] Wout Moerman ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Indoor HLG Machtrainer Lamagaan HLG

laatst gewijzigd op 08-nov-2012