Lamagaan

Lamagaan werpzwever

Jonathan met zijn eigen Lamagaan voor Villa-Lama De Lamagaan werpzwever heb ik speciaal ontworpen voor de kinderen van Villa-Lama van het dr. Leo Kannerhuis. Het is een eenvoudig te bouwen model met lage kosten en goede vliegeigenschappen. In mei 2009 heeft een groep jongens deze modellen gebouwd en behalve het exemplaar waar de vleugel ondersteboven op de romp was gelijmd vlogen ze allemaal uitstekend.

Het model is te gebruiken als werpzwever en de beste getimede vlucht op de Goffertweide was 33 seconde. Niet slecht voor een handstart! De Lamagaan is echter ook als katapultmodel te gebruiken, maar ik moet wel toegeven dat bij mijn model de vleugel is bezweken bij een katapultstart. Ik gebruikte een gewoon postbode-elastiek, en dat is blijkbaar toch te dik voor zo'n klein model. Gelukkig is dat snel gerepareerd, dat is het voordeel van vleugels van balsahout boven vleugels van schuim.

Constructie

klik om naar de bouwtekeningen te gaan De bouwtekening is gratis te downloaden en bestaat uit twee bladzijden: de bouwtekening en de stukslijst. Op de stukslijst staan de vormen van de onderdelen aangegeven en door deze uit te knippen en op het balsa te leggen is de vorm makkelijk te kopiŽren.  Er worden twee diktes balsa gebruikt, 1,5 mm en 0,8 mm. De 0,8 mm is zonder probleem te vervangen door 1 mm dikte. Aan het balsa worden geen bijzondere eisen gesteld, maar het beste is om lichtgekleurd balsa met een rechte nerf te kiezen en te controleren of de plankjes goed vlak zijn. Het balsa wat ik gebruikt heb is "kwartiers gezaagd" en dat is voor deze vleugels de beste kwaliteit. Het is met goed zoeken wel eens in de stapel balsahout in de winkel te vinden en is te herkennen aan de streepjes dwars op de nerfrichting. Het voordeel van kwartiers gezaagd hout is dat het vrijwel nooit kromtrekt.

Als lijm is gewone witte hobbylijm te gebruiken, maar laat het model dan wel minstens een dag drogen. Ook kan het dan verstandig zijn om een dun strookje papier over de lijmnaden in de vleugels te lijmen. Sneller en sterker is het gebruik van speciale lijm voor balsahout. Secondenlijm is ook heel geschikt, maar uiteraard niet in de handen van kinderen.

De katapulthaak kan worden gebogen van een gewone paperclip, die met een ruime hoeveelheid lijm en garen wordt vastgezet.

Vliegen

Een vliegende Lamagaan Zorg dat het zwaartepunt op de aangegeven plaats ligt. Om dit te bereiken moet de neus worden verzwaard met plasticine. Dit kan uiteraard ook met andere materialen, zoals lood, ijzerdraad, elastiekjes, kauwgom, etc, als het maar zorgt voor een juiste balans van het model.

Wanneer de balans goed is kan de eerste testvlucht worden gemaakt. Pak het model tussen duim en wijsvinger onder de vleugel beet en gooi het rustig naar een punt ongeveer 10 meter voor je op de grond. Als het goed is zweeft het model in en rechte lijn en landt rustig.

Als het model duikt heb je misschien te zacht gegooid, probeer nog eens. Als het nog niet lukt buig dan de vlakjes aan de staart een beetje omhoog.

Als het model stijgt en dan duikt heb je misschien te hard gegooid, probeer nog eens. Als het nog niet lukt buig dan de vlakjes aan de staart een beetje omlaag. Een beetje extra gewicht op de neus kan ook helpen.

Het model is nu klaar om met de hand of katapult flink omhoog gebracht te worden!

Werpstart

Een vliegende Lamagaan Houd de romp van het model tussen duim en middelvinger, plaats de wijsvinger achter de versteviging op de vleugel. Houd de rechtervleugel lager dan de linkervleugel en gooi het model met hoge snelheid omhoog. Het model moet nu een rechterbocht naar boven maken, vlak trekken en in een linkerbocht naar beneden zweven. De rechterbocht wordt bepaald door de vleugel bij de start schuin te houden, de linkerbocht kan worden afgesteld met het trimvlakje. Deze instructie geldt voor rechtshandigen, voor linkshandigen moet alles net andersom worden afgesteld.

Catapultstart

Haak een paar elastiekjes achter de neushaak. Pak de romp beet achter de staartvlakken. Rek het elastiek flink uit en laat het model los. De stand tijdens het afschieten en de afstelling is gelijk aan de werpstart.

Mogelijke verbeteringen

Een manier om de prestaties nog verder te verhogen is het in profiel schuren van de vleugel.

 

Start ] Wout Moerman ]Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Indoor HLG Machtrainer
Lamagaan HLG