De propellerhaak

SFA-hookDe propellerhaak (prop hook) is de verbinding tussen het rubber en de propeller. Wanneer het rubber strak staat tussen de prophaak en de staart maakt het niet veel uit welke vorm deze haak heeft. Wanneer echter een rubbermotor wordt gebruikt die langer is dan de romp kunnen problemen optreden. Zodra het rubber bijna afgewonden is zal de rubbermotor zich proberen los te werken van de prophaak. Er zijn verschillende manieren om dit tegen te gaan, waarvan de S-haak (zie hierboven) de meest bekende is. Deze is gelijk ook een lastige, want er is nogal wat ervaring nodig om deze netjes te buigen. Hiernaast staat een veel eenvoudiger alternatief dat ik heb ontworpen naar aanleiding van een discussie op SFA. Deze haak is redelijk eenvoudig te buigen en houdt het rubber mooi op zijn plaats.

SFA-hookSoortgelijke haken worden ook veel in TsjechiŽ gebruikt, en de ontwikkeling van de Tsjechische haak tot de haak die ik heb ontworpen is te lezen op FACE. Omdat dit ontwerp voortkomt uit de discussies op SFA hebben we besloten dit de SFA-hook te noemen.

Om eerlijk te zijn gebruik ik zelf meestal de S-hook, omdat ik daar goede resultaten mee bereik en omdat ik het buigen hiervan inmiddels wel onder de knie heb.

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Zelf snijden
Lage spoed
Normale spoed
Hoge spoed
Indoor propeller
Propellerhaak
Proplager
Diversen
type hier uw zoekwoord

laatst gewijzigd op 10-nov-2012