Bouw je eerste vliegende schaalmodel

Voorwoord

English translation

Dit deel van mijn website is een vertaling van de zeer uitgebreide bouwbeschrijving die Michael Stuart heeft gemaakt voor het bouwen van een vliegend schaalmodel. Omdat niet elke beginnende bouwer even makkelijk Engels leest heb ik Michael toestemming gevraagd om dit geheel in het Nederlands te vertalen. Graag wil ik Michael bedanken voor zijn directe en enthousiaste toestemming.

Wout Moerman

Inleiding

De bedoeling van deze handleiding is de lezer aan de hand te nemen bij het bouwen en vliegen van een simpel rubber aangedreven schaalmodel. Dit model is geschikt voor iemand die voor het eerst een vliegend schaalmodel bouwt. Er is geen kennis of ervaring vereist en ik beschrijf elke stap zo gedetailleerd mogelijk, geļllustreerd met veel foto's.

Centraal staat hoe ik (Michael Stuart) het bouwen aanpak, maar ik wil niet dat mensen denken dat dit de enige manier is - verre van dat. Ik hoop ook dat mijn modelbouwvrienden van over de hele wereld aanvullende hoofdstukken willen aanleveren met uitleg over alternatieve methoden voor constructie en afwerking. Ik hoop dat deze handleiding uiteindelijk de referentie wordt voor iedereen die de eerste stappen zet in de wonderbaarlijke wereld van vrije vlucht schaalmodellen.
Originele Veron Bouwdoos

Na veel denken heb ik de Veron Tru-flite Comper Swift gekozen als voorbeeld. Deze heeft een handzaam formaat van 45 centimeter spanwijdte, is relatief eenvoudig te bouwen en kan in de juiste handen vluchten van rond een minuut maken. De constructie is ook voldoende robuust om door een beginner te worden gehanteerd. Het ontwerp dateert van 1950 en was het werk van Phil Smith, die het grootste deel van de Veron bouwpakketten heeft ontworpen en zelf ook een succesvol wedstrijdvlieger was. Phil is nog steeds in leven en woont in Bournemouth, Engeland. Hier vandaan verkoopt hij voor zeer redelijke prijzen de bouwtekeningen van de meeste Veron bouwdozen. Hij heeft er geen bezwaar tegen dat ik de bouwtekening van de Swift op de website zet als gratis download, wat geweldig is omdat dit het voor iedereen heel eenvoudig maakt om mee te doen met het bouwen van dit model.

De bouwtekening wordt geprint op vier vellen A4 die met plakband aan elkaar worden gezet. De pdf-bestanden zouden automatisch op de exacte grootte moeten worden uitgeprint. Om dit te controleren zijn op de tekeningen schaalverdelingen geprint in de vorm van omgekeerde T's. De afstand tussen deze T's moet exact 50 mm zijn.

Download de Comper Swift bouwtekening als pdf-bestand hier (123 KB)

Als je de bouwtekening niet wilt of kunt printen is het ook mogelijk om deze te bestellen bij Phil Smith, 32 Verwood Crescent, Southbourne, Bournmouth, BH6 4JE. In Engeland kost een geļllustreerde catalogus £1 plus 30p verzending, de bouwtekening kost £1.50 plus 40p verzending (naar een adres in Engeland).

Ik had wat moeite met het scannen van het balsahout met voorgedrukte onderdelen, omdat een van de plankjes hout 30 centimeter lang is - simpelweg te lang voor een vel A4-papier. Daarom heb ik de staartvin en de omringende onderdelen op een afzonderlijke pagina gezet. Na het printen kan het met plakband worden samengevoegd en gefotokopieerd op een vel A3-papier, samen met het andere vel met onderdelen. Nu zijn de patronen over te brengen op het balsa met behulp van thinner.

Ik schrijf en fotografeer terwijl ik het model zelf bouw, dus als ik fouten maak worden die ook gedocumenteerd. Als ik kreukels krijg laat ik die in close-up zien, als de verf onder het verfmasker kruipt zal je het in detail zien en als het model weigert om te vliegen zal ik de crashes op video zetten. Ik zal waarschijnlijk een paar modificaties uitvoeren, zoals het monteren van een behoorlijk verwijderbaar neusblok met genoeg ruimte om het rubber gestrekt op te winden, maar ik wil niet de essentie verpesten van dit succesvolle vintage schaalmodel.

Ik krijg graag bouwverslagen van anderen, en zal hiervoor de galerie op mijn site uitbreiden indien nodig.

OK, laten we beginnen - de linksboven aan deze pagina brengen je naar de verschillende stappen in het bouwproject

Michael Stuart

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] [ Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Inhoudsopgave
1: Wat heb je nodig?
2: Aan de slag!
3: Bouwen van de romp
4: Het landingsgestel
5: Voltooien van de romp
6: De vleugels
7: Bespannen van de romp
8: Bespannen van de vleugels
9: Propeller, wielen en details
10: Samenvoegen en schilderen
11: Afwerking en detailering
12: Vliegt'ie?

Bijlagen
A: Kleurenschema's
B: Veron Tru-Flite modellen
C: Tips van Chris Strachan
D: Voltooide modellen
laatst gewijzigd op 10-nov-2012