Rubber

Het kopen van goed rubber is in Nederland vrijwel onmogelijk. Er zijn slechts een paar opties:
- kopen via internet
- vragen aan een modelvlieger die met rubber vliegt
- aankloppen bij een club waar met rubber wordt gevlogen. Bijvoorbeeld bij de NLC, waar ze nooit te beroerd zijn om beginners op weg te helpen.

Er is natuurlijk niets op tegen om met gewone elastiekjes te proberen te vliegen. Bedenk wel dat de vluchtduur met goed rubber makkelijk 5 maal langer zal zijn. Dit komt doordat elastiek veel minder slagen kan worden opgewonden dan het rubber dat voor modelvliegen wordt gebruikt. Gewoon elastiek kan tot ongeveer 3 maal zijn eigen lengte worden uitgerekt, modelvlieg-rubber kan 5 tot 7 maal zijn eigen lengte worden uitgerekt.

Wat is Parket Plus?

Behalve de kwaliteit van het rubber spelen nog twee zaken een rol:

- smeren van het rubber: hierdoor heeft het rubber minder wrijving en kan daardoor veel meer slagen worden opgewonden. Mogelijke smeermiddelen zijn WD-40, siliconenspray, Armor All, wonderolie, groene zeep met glycerine, etc. Gebruik echter geen smeermiddelen op aardoliebasis (zoals vaseline) want dat tast het rubber aan!

- stretch winding: het opwinden terwijl de rubbermotor tot ongeveer 3 maal de eigen lengte is uitgerekt. Hierdoor wordt het rubber dunner en kunnen er veel meer slagen in de motor. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een ouderwetse handboor met een schroefoogje in de boorkop. In dit filmpje is deze techniek goed te zien.

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Links ]

Materialen
Rubber
Afstelling CG
Afstelling vliegen
Bouwtekeningen
Bill Henn
Vloerlak
Airbrush
laatst gewijzigd op 08-nov-2012