Koolhoven F.K.56

English translation

Een originele Polly, gebouwd door Al Backstrom

Dit is een model van de Koolhoven F.K.56 trainer. Het model is gebouwd als "root canal", een profielmodel waar een ruimte voor het rubber is uitgespaard. Het is simpel gebouwd met een romp uit 2 mm balsa, staartvlakken van 1 mm balsa en vleugels van 1,5 mm balsa. Er is geen moeite gedaan om de vleugels profiel te geven, wat waarschijnlijk in het vlieggedrag ook weinig zal uitmaken.
Het model is met een spuitbus lichtblauw gespoten, de oranje met zwarte driehoeken zijn op wit papier geschilderd, uitgeknipt en opgeplakt. Tenslotte is de cockpit met zwarte pen getekend en met zilverkleurige acrylverf geschilderd. Op deze manier heeft het vliegtuig een cartoon-achtig uiterlijk gekregen waar ik heel tevreden mee ben.
De neuslager is gemaakt van dun messing, een stukje aan de voorkant en een stukje aan de achterkant. Het achterste deel is zo gemaakt dat dit te verbuigen is om de stand van de propeller af te stellen.
De spanwijdte is 30 cm, gewicht ongeveer 7 gram.

Het model heeft zijn eerste testvluchten gehad en vliegt goed op een lus van 2 mm rubber. Tijdens het vliegen bleek dat het model soms wat vreemde slipbewegingen maakt. Dit bleek uiteindelijk te liggen aan te weinig stijfheid in de romp, gecombineerd met de relatief grote propeller. Door aan weerszijden van de romp een dun latje bamboe te lijmen is de romp voldoende verstevigd en is het vlieggedrag duidelijk verbeterd. Waarschijnlijk vliegt het model ook beter wanneer er geen wortelkanaalbehandeling op zou zijn uitgevoerd, maar ja, dat was juist het thema van de cook-up waar het mee begon.

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Omhoog
Hollandair Libel
Fokker G1
Koolhoven fk56
Machtrainer
Cosmic Wind
Chrislea Skyjeep
Mustang
RitzySpit

laatst gewijzigd op 08-nov-2012