Polly 6

De Biplane Sportster is ontworpen door de beroemde ontwerper Louis Garami. De bouwtekening werd gepubliceerd in 1939 in Model Airplane News.
Het model heeft een spanwijdte van 40 centimeter en een enorme propeller met een diameter van 20 centimeter en een grote spoed. Deze prop heb ik gesneden uit een blok hout dat ik heb opgebouwd uit laagjes van 3 mm balsa. De lijmvlakken heb ik donker gekleurd, wat een mooi effect oplevert.

De romp is vrij kort, waardoor de lengte van het rubber beperkt is. Een korte motor levert een korte motorloop op, wat niet gunstig is voor de vluchtduur. Bij een lange rubbermotor zal deze bij het afwinden een grote knoop achter in de romp veroorzaken, wat funest is voor de ligging van het zwaartepunt. Om dit op te lossen heb ik gebruik gemaakt van een propelloras die blokkeert wanneer de lange motor bijna is afgewonden. De motor blijft voldoende op spanning om strak te blijven waardoor er geen knoop ontstaat. De propellor kan echter wel vrij draaien, wat de glijvlucht ten goede komt.

Het staartvlak wordt op zijn plaats gehouden met dun elastiek. Om de afstelling te veranderen kan onder de voorrand van het staartvlak een stukje hout worden geschoven. Het richtingsroer is bevestigd met een paar stukje aluminium van een cupje van een waxinelicht. Hierdoor is het roer in de gewenste stand te zetten.

De wielen zijn gemaakt van 3 lagen balsahout met een beukenhouten as. De as is in een boormachine ingespannen en met een vijltje en schuurpapier is het wiel in model gebracht. Vervolgens is het wiel gelakt, met merkstift op kleur gebracht en nogmaals gelakt. De beukenhouten as is uitgeboord met een 1 mm boortje zodat het wiel soepel draait op 0,8 mm verenstaal. Met twee plastic schijfjes, gemaakt met een papierperforator, en een druppeltje lijm wordt het wiel op zijn plaats gehouden.

Vliegen

Als motor gebruik ik lus gemaakt van 1 meter 6 mm rubber. Deze lus is dan 50 cm lang, 2,5 maal langer dan de afstand tussen propelleras en de rubberophanging in de staart. Deze motor kan maximaal zo'n 1200 slagen hebben, maar eerst probeerde ik het model met 600 toeren. "Probeerde" want helaas raakte ik het model tijdens de 3e proefvlucht kwijt. Het kwam boven in een hoge dennenboom, zo hoog dat ik geen stokken of stenen hoog genoeg kon gooien om het model eruit te krijgen. Intussen zijn er wat weken verstreken en ben ik regelmatig gaan kijken naar het model in de boom. Intussen heb ik onder de boom een aantal onderdelen teruggevonden: een vleugel en het kielvlak. De rest zat nog in de boom, behalve de propeller en waar die is gebleven zal wel een raadsel blijven.

 

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Omhoog
Boston-Jet
Doodle Bug
Freebird
One Nite 16
Polly
Frog Pup
Shark
Sophia
Space Bipe 1
Sportster
Stringless Wonder
Tichenor Midget
Weather Buster

laatst gewijzigd op 08-nov-2012