Little Flapper ornithopter

English translationEnglish translation

De Little Flapper is een Ornithopter, net als de Freebird. Dit is een vliegtuig wat met de vleugels klappert om vooruit te komen. Het bijzondere aan dit model is dat de hele voorvleugel "wipt" in plaats van "flapt". En de achtervleugel zit vast aan de romp, welke als tegenreactie de andere kant op wipt. Zo krijg je een tandemvliegtuig met een tegengestelde vleugelbeweging. Deze constructie is eenvoudiger te maken dan bijvoorbeeld de constructie van de Freebird. Sowieso is de constructie van een ornithopter erg simpel, maar om een of andere reden ziet het er altijd wat intimiderend uit.

Het ontwerp is van Georg Thornquist uit Zweden, deze bouwtekening van de Little Flapper is door Thedo André voor de NLC in het Nederlands vertaald. De spanwijdte is 26 centimeter.

De romp bestaat uit slechts vier latjes balsa en om voldoende weerstand tegen de trekkracht van het rubber te bieden is de romp verspannen met een draadje koolstofvezel. Op de tekening staan zeer exacte maten van de latjes, maar omdat niets wordt vermeld over de dichtheid van het gebruikte balsa is dit tamelijk zinloos. Ik heb redelijk licht balsa (0,1 g/cm3) gebruikt van ongeveer de vermelde afmetingen. Als lagers heb ik gebruik gemaakt van een dunne injectienaald die ik in korte secties heb gezaagd. Hierin past heel mooi het staal van een dunne gitaarsnaar (.012"). Ik gebruik heel kleine glazen kraaltjes om het geheel soepel te laten lopen, maar deze kraaltjes kunnen makkelijk over de haakse bocht van het staaldraad glijden. Om dit te voorkomen heb ik de krukas aan beide zijden een heel dun laagje hout gegeven waar het glazen kraaltje tegenaan drukt. Tussen het kraaltje en het hout zit nog een dun schilfertje teflon. Om de drijfstand op zijn plaats te houden zit op het eind van de krukas een schilfertje teflon en een gelijmd glazen kraaltje. Door het teflon komt de lijm niet in de draaiende delen terecht. Het hele mechanisme is op zich simpel, maar de kleine afmetingen maken het toch lastig om te bouwen. De romp, met krukas en drijfstang, weegt 0,26 gram.

Voor de vleugelliggers heb ik vrij hard balsa gebruikt, en beide liggers wogen samen dan ook 0,1 gram. De bouwtekening bevat bijna alle details, maar ik miste toch nog wat: de dikte van de vleugelbekleding. Aangegeven was "mylar" maar dit bestaat in nogal wat diktes. Ik heb 2 µm en 5 µm op voorraad en ik verwacht dat 2 µm het geflapper niet goed zal doorstaan. Ik heb daarom een set vleugels met 5 µm bekleed. Ik was hier echter niet tevreden over. Het was onvoldoende strak en met warmte krimpen zag ik niet zitten. Daarom heb ik een nieuw stel vleugels gemaakt en bekleed met dun condensatorpapier. Dit verlijmt ook makkelijker waardoor ik met minder lijm toekon. Wederom waren de vleugels niet erg strak, maar nu heb ik ze met water beneveld om ze te laten krimpen. Spannend, maar het pakte goed uit.

Na het samenvoegen van de delen weegt het geheel 0,66 gram, iets meer dan de 0,62 gram die op de bouwtekening is weergegeven. Blijkbaar had ik nog net wat lichtere materialen kunnen gebruiken, maar dit is toch een heel mooi gewicht. Maar dat is nog niet alles, om het geheel aan te drijven komt er een lus rubber van 1x1 mm op, en is nog 0,33 gram ballast nodig.

Op dit moment heb ik hem enkel in de huiskamer kunnen uitproberen. Hier vliegt hij mooi horizontaal in een rechte lijn. Binnenkort kan ik hem in een grote zaal uitproberen, ik ben benieuwd hoe hij daar presteert!

Little Flapper indoor ornithopter Little Flapper indoor ornithopter Little Flapper indoor ornithopter

 

Little Flapper indoor ornithopter Little Flapper indoor ornithopter Little Flapper indoor ornithopter

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Omhoog
Anemoon
Bamboe
Fleur-de-Lis
Iota
MicroCopter
Little Flapper
Phantom
Phantom Flash
Sainte
Skully
Indoor - english

laatst gewijzigd op 25-mrt-2013