Cessna Birddog English translation

English translation

FROG Birddog

FROG Birddog Dit model begon ik te bouwen met kerst 2005 en was het eerste "echte" model wat ik bouwde na mijn herstart in deze hobby. Het is gebouwd van een bouwtekening van FROG van een Cessna Birddog, te vinden op de site The House of Frog, een van de websites van Mike Stuart. De afmetingen van de tekening zijn goed op schaal. Ik heb er zelf echter voor gekozen de staartvlakken zo'n 20% te vergroten om zeker te zijn van een goede stabiliteit. Dit heeft zeker gewerkt, want bij de IIFI 2010 indoorwedstrijd scoorde hij heel hoog in de Open Schaal klasse wat het vliegen betreft. Alleen wat de schaalnauwkeurigheid betreft scoort het model stukken minder dan de meeste andere modellen.

Constructie

Ik gebruikte vrij hard balsa, omdat dit was wat ik op voorraad had, en omdat ik nog niet wist wat het juiste balsahout was om echt goed vliegende modellen mee te bouwen. Omdat het model een redelijk formaat en een simpele constructie heeft, valt het uiteindelijke gewicht gelukkig wel mee, zo'n 35 gram voor een spanwijdte van 55 cm.

Een groot deel van het hout, en dus van het gewicht, zit in de neus. Samen met een Guillows plastic propeller was er geen ballast meer nodig om het zwaartepunt op de juiste plek te krijgen.

Piloot birddog

Met een pilootje in de cockpit ziet een model er meteen veel realistischer uit. De piloot is gesneden uit cremekleurig schuimplastic van een vleesverpakking en beschilderd met acrylverf.

Bespanning

De bespanning is Esaki over 5 micrometer dik mylar. Dit heeft als voordeel dat het model goed weersbestendig is, de bespanning blijft ook onder vochtige omstandigheden strak. Het mylar is vastgezet met de strijkbout over een ondergrond van opgedroogde witte houtlijm. Daarna is het geheel met spanlak gelakt. Het Esaki is vochtig op de mylar gelegd waarna er thinner overheen is aangebracht. De thinner lost de lak een beetje op waardoor het spanpapier vast komt te zitten.

Vliegen birddog

Het model vliegt op een lange lus van 4,5 mm rubber. Deze motor mag ruim 1400 slagen worden opgewonden. Door het grote aantal slagen kan de Birddog ruim een minuut vliegen. Daarbij blijft hij vrij laag, wat voor een schaalmodel een mooi vliegbeeld oplevert. Hier zie je het model zijn rondjes draaien boven het Goffertpark in Nijmegen.

Birddog Birddog Birddog
Birddog Birddog Birddog

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Fokker F-II
Koolhoven F.K.46
Koolhoven F.K.41Fokker D.VIII
FROG Birddog
Chambermaid
Corben Super Ace
Howard DGA
Mixmaster
Veron Wildcat
Jumbo Taylorcraft
Skyrocket
Boeing Peashooter
Stinson SR7
Vultee Attack
laatst gewijzigd op 24 april 2014