Koolhoven F.K.41

Fokker FII

De Koolhoven F.K.41 was een van de eerste sportvliegtuigen met afgesloten cabine. Slechts 6 waren gebouwd in Nederland, maar het toestel werd met veel succes in licentie gebouwd in Engeland door Desoutter. Van dit vliegtuig is niet eenvoudig voldoende informatie te krijgen om een accuraat model te bouwen. Gelukkig heeft Henri Kaper enorm veel werk verricht om voldoende gegevens te verzamelen voor een model in schaal 1:4. Veel van zijn research is te vinden op zijn website: Henri's aircraft. Ook de bovenstaande ingekleurde foto komt bij hem vandaan.

Ik hoop dit model te kunnen gebruiken op de International Indoor Fly In 2011, eind maart in Nijmegen.

Mijn model wordt schaal 1:20, wat een spanwijdte van 52,5 cm oplevert. De constructie wordt klassiek stick-and-tissue. Op de foto is de romconstructie vrijwel voltooid. Aan de voorkant van dit frame komt nog de metalen motorkap, die ik toch maar van balsa maak.
De romp van de F.K.41 was met triplex bekleed, maar ik ben bang dat in deze schaal een volledig met hout bekleed model te zwaar wordt. Daarom wordt de romp met tissue bespannen. Voor de bovenkant van de vleugel gebruik ik dun en licht balsa om het triplex van het origineel na te bootsen.

Constructie

Het stabilo is gemaakt met evenveel ribben als het origineel. Het hoogteroer wordt verstelbaar, wat het trimmen makkelijker maakt, en dit levert ook meer punten op bij de jurering.

De cilinders voor het motorblok zijn gemaakt van schijfjes zilverkleurig papier, afgewisseld met kleinere schijfjes van zwart papier.

     

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Semi scale
Fokker F-II
Koolhoven F.K.46
Koolhoven F.K.41
Fokker D.VIII
FROG Birddog
Chambermaid
Corben Super Ace
Howard DGA
Mixmaster
Veron Wildcat
Jumbo Taylorcraft
Skyrocket
Boeing Peashooter
Stinson SR7
Vultee Attack
laatst gewijzigd op 10-nov-2012