Corben Super Ace English translation

English translation

Dime Scale Corben Super Ace

Dime Scale Corben Super Ace

Dit project is een dime scale Corben Super Ace. Dime Scale modellen zijn modellen zoals ze rond de tweede wereld oorlog voor een dubbeltje (dime) werden verkocht. Het zijn vrij simpele modellen die daardoor eenvoudig en licht zijn te bouwen. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor vliegende rubber aangedreven schaalmodellen. De spanwijdte is 40 cm en dat is een heel geschikte maat om buiten mee te vliegen. Er worden wereldwijd wedstrijden mee gehouden waarbij het model volgens tekening wordt gebouwd, een paar modificaties zijn toegestaan. Het gaat hierbij dus niet om zo schaalgetrouw mogelijk te bouwen, het vliegen komt op de eerste plaats.
De Corben Super Ace was een zelfbouw eenpersoons sportvliegtuig uit 1935. De aandrijving was een Ford model A automotor.

Constructie

Het model is erg simpel en daardoor eenvoudig licht te bouwen. Het geheel is bespannen met spanpapier, geel en zwart voor de romp en blauw voor de vleugel. Alle onderdelen zijn gelakt met een laag Pledge PArket Plus. De vleugel is vervolgens zilverkleurig gespoten met een spuitbus velgenlak. Met zwart spanpapier is een registratie op de onder- en bovenkant van de vleugel aangebracht.

Het landingsgestel is flexibel gemaakt door de verticale steunen niet vast te maken aan de diagonale steunen. In plaats daarvan zijn de verticale steunen verlengd met dun verenstaal, wat door een gaatje in het papier van de diagonale steun gaat. Hierdoor kan het wiel omhoog veren bij de landing.

Verend landingsgestel Verend landingsgestel Verend landingsgestel

Dime Scale Corben Super AceHet instrumentenpaneel lijkt absoluut niet op de werkelijkheid, maar dat mag bij dime scale. Dit is het instrumentenpaneel wat op de bouwtekening [download 113 KB] stond. Uitknippen, opplakken, klaar!
De propeller is een 6" Igra die ik heb ingekort tot 5,5". Daarna heb ik de bladbreedte teruggebracht tot 2 centimeter en de prop gebalanceerd door aan de voorzijde plastic af te schrapen tot het geheel in evenwicht is.

Inmiddels zit er ook een pilootje in het model, maar dat was na het nemen van de foto's.

Dime Scale Corben Super Ace Dime Scale Corben Super Ace Dime Scale Corben Super Ace

Vliegen Dime Scale Corben Super Ace

Het voltooide model weegt 11 gram (zonder rubber). Aandrijving is 90 centimeter 2,9 g/m rubber, totale rubber gewicht 2,4 gram. Maximaal aantal toeren: 1100.
Met deze motor vliegt het model uitstekend. Mijn vliegtijden waren 35, 43, 45, 49, 52, 47, 45, 55, 62, 37. De gemiddelde vluchtduur is 47 seconde. Voldoende om de 2e plaats te halen bij de FACE e-postal! Daarnaast hebben we met dit model de teamrace gewonnen bij de IIFI 2009.

Vliegende Dime Scale Corben Super Ace

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Semi scale
Fokker F-II
Koolhoven F.K.46
Koolhoven F.K.41
Fokker D.VIII
FROG Birddog
Chambermaid
Corben Super Ace
Howard DGA
Mixmaster
Veron Wildcat
Jumbo Taylorcraft
Skyrocket
Boeing Peashooter
Stinson SR7
Vultee Attack
laatst gewijzigd op 10-nov-2012