Chambermaid English translation

English translation

Chambermaid pistachio

Pistachio Chambermaid

Dit model is een Chambers R-1 Chambermaid. Het is een pistachio (max. 20 cm spanwijdte) die ik heb gebouwd van een bouwtekening van Bill Henn voor een model van 60 cm. Alle houtafmetingen zijn gereduceerd tot 1 mm dikte. Verder heb ik, in tegenstelling tot de oorspronkelijke tekening, alle stuurvlakken los gebouwd. Dit kan handig zijn bij het afstellen, maar levert ook 5 extra punten op wanneer ik meedoe met een wedstrijd met BMFA regels.

Bespanning

Het model is bespannen met wit Esaki tissue, de staartvlakken met condensatorpapier. Het geheel is gespoten in een lichte crème kleur met een spuitbus Tamiya Racing White, de letters zijn van zwarte tissue.

Propeller Bill Henn prop

De balsa propeller is een zelf gesneden 3,5 inch versie van de "Bill Henn prop". Ik heb wel de bladen een beetje breder gemaakt omdat dat bij deze kleine props beter werkt. Op de prop zit een kunststof spinnertje die ik zelf gemaakt heb.

Details

De piloot is uit schuim gesneden en geschilderd met acrylverf. De wielen zijn uit zwart schuim gesneden, de uitlaatpijpjes zijn van gerold zwart spanpapier.

Chambermaid bones Richard Chambers Chambermaid details Chambermaid details

Vliegen

Het model heeft intussen zowel buiten als binnen vluchten gemaakt. Indoor was de langste vlucht 55 seconde. Dit was met 2200 toeren op een motor van 1,36 g/m en een gewicht van 1,1 gram.

Het model heeft bij de IIFI 2009 en IIFI 2010 goed gevlogen, de vluchtduur was uitstekend maar het aantal schaalpunten was vrij laag.

De ontwerper van het model, Bill Henn, schreef het volgende over mijn pistachio: "Yes, it is a little gem. Through the years since my article on the CM was published (MA 4/79), I saw photos of all different sized CMs, never one that small. The editor of the FFQ, Sergio Montes, sent me several photos of an Au. model. It must have had a WS over 4 ft and, with the huge fuselage, would hardly fit in a car. The model flew OOS on one of its initial flights. I wonder how much rubber the builder used."

Het model is inmiddels niet meer in mijn bezit, ik heb een mooi bod gekregen van een modelvlieger in Oostenrijk en met enige spijt in mijn hart heb ik het model aan hem doorverkocht. Hij is heel tevreden met het model: "Wout, today I made first wonderful flights. (400 turns). I did not expect such a smooth and slow flight! Thank you again!".

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Semi scale
Fokker F-II
Koolhoven F.K.46
Koolhoven F.K.41
Fokker D.VIII
FROG Birddog
Chambermaid
Corben Super Ace
Howard DGA
Mixmaster
Veron Wildcat
Jumbo Taylorcraft
Skyrocket
Boeing Peashooter
Stinson SR7
Vultee Attack
laatst gewijzigd op 10-nov-2012