Howard DGA English translation

English translation

Howard DGA

Howard DGA

Dit model van een Howard DGA is een "Nickel" model, dat wil zeggen dat het een model is wat vroeger in Amerika voor een stuiver te koop was. De tijden zijn echter veranderd, deze bouwdoosjes zijn niet meer te koop en enkel de materialen kosten al meer dan een stuiver. Het zijn kleine modelletjes met een spanwijdte van 10 inch, dus zo'n 25 cm. De constructie is heel eenvoudig en daardoor ook heel licht. De bouwtekening is hier te vinden.

Constructie

Het model is gebouwd van 1,5 x 1,5 mm balsa latjes. Het lastigste is de kromming in de neus (linker foto). Hiervoor heb ik de zij-frames even in hete thee gehouden en tegen de zijkant van de hete beker in model gebogen. Hierdoor blijven de latjes in model zonder dat er spanning op blijft staan.

Howard DGA Howard DGA Howard DGA

Bespanning

Het model is bespannen met doorzichtig mylar. Dit is na het bespannen gespoten met een Tamiya spuitbusje om de gele kleur te krijgen.

Howard DGA Howard DGA Howard DGA

De zwarte letters zijn wrijfletters. Deze heb ik niet direct op het model gewreven, dat zou de lichte constructie niet overleven. Ik heb eerst een vel papier met een paar lagen witte houtlijm ingesmeerd. Dit heb ik laten drogen en vervolgens de letters hierop aangebracht. Daarna heb ik het papier in water geweekt totdat de lijm begon op te lossen. De letters zijn nu op de vleugel te schuiven. De registratie en het kleurenschema zijn overigens voortgekomen uit mijn eigen fantasie.

Howard DGA Howard DGA Howard DGA

Vliegen

In de zomer van 2006 is het model voltooid en kon het trimmen beginnen. De eerste indrukken: stabiliteit is goed, enkel het klimmen moet nog wat beter. Ik gebruikte eerst een lus van ongeveer 0,035" rubber, maar hierop steeg het model vrijwel niet. Een lus van 0,050" is weer teveel, waardoor het model veel loopings begon te maken. De langste vluchtduur hiermee was toch nog 25 seconde, maar dat zou toch meer moeten kunnen zijn. Misschien moet ik een tussenmaat rubber snijden en het daarmee proberen?

Tijdens de Interscale 2010 is het mij eindelijk gelukt om het model echt bevredigend te laten vliegen. De belangrijkste aanpassing was een trimvlakje op de linkervleugel om te zorgen dat het model niet te veel naar links ging hangen. Met deze aanpassing klom het model in mooie cirkels tot net onder het 8 meter hoge plafond.

Howard DGA Howard DGA Howard DGA

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Omhoog
Semi scale
Fokker F-II
Koolhoven F.K.46
Koolhoven F.K.41
Fokker D.VIII
FROG Birddog
Chambermaid
Corben Super Ace
Howard DGA
Mixmaster
Veron Wildcat
Jumbo Taylorcraft
Skyrocket
Boeing Peashooter
Stinson SR7
Vultee Attack
laatst gewijzigd op 10-nov-2012