Grumman Skyrocket

Skyrocket constructie

Skyrocket constructie

Dit model wordt gebouwd van een oude bouwtekening voor een 15 inch model. Omdat ik dat toch te klein vindt voor een 2 motorig toestel heb ik de tekening vergroot zodat de spanwijdte nu bijna 50 cm wordt. De originele tekening leek bedoeld om een vliegend model te maken, maar uit veel punten blijkt dat dit niet zou lukken zonder aanpassingen. De belangrijkste zijn:
- de vleugel wat V-stelling geven (2 cm bij de tip),
- het oppervlak van de staartvlakken vergroten,
- de binnenruimte in de motorgondels vergroten zodat het rubber meer ruimte krijgt.

Om het model eenvoudiger te vervoeren heb ik de vleugel afneembaar gemaakt.

Constructie

Skyrocket constructie Skyrocket constructie Skyrocket constructie

Cockpitkap

De cockpitkap wordt uit doorzichtig plastic getrokken, maar daarvoor is eerst een mal nodig. Hiervoor werd eerst een aantal spanten gemaakt aan de hand van de bouwtekening. Dit werd vervolgens opgevuld met blokken zacht balsa die in model werden gesneden. De mal wordt met wat vulstukjes in een colaflesje geschoven en het geheel wordt met een elektrische verfbrander verhit. Hierdoor wordt het plastic zacht en probeert het zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen, waardoor het begint te krimpen.

Skyrocket constructie Skyrocket constructie Skyrocket constructie


Skyrocket constructie Skyrocket constructie Skyrocket constructie

Piloot

Uit wit depron wordt een piloot gesneden, eerst de ruwe vorm en wanneer de lijm droog is wordt dit verfijnd. Met acrylverf krijgt de piloot een kleurtje. Omdat depron een zeer open structuur heeft schildert dit lastig, maar van een afstandje ziet het er toch leuk uit.

Fokker FII piloot Fokker FII piloot Fokker FII instrumenten

Het bespannen is begonnen. Eerst is het balsa met spanlak gelakt, een maal geschuurd en weer gelakt. Daarna wordt het tissue hier op gelegd en wordt verdunde spanlak op de randen aangebracht. Dit trekt door het tissue heen en lost de lak van de onderlaag op. Hierdoor komt het spanpapier vast te zitten.

Skyrocket tailfeathers tissue covering Skyrocket tissue covering Skyrocket tissue covering

De oranje met zwarte driehoeken zijn van tissue. Waar het oranje zit is het blauw van de romp weggehaald om te voorkomen dat het oranje een groezelig kleurtje wordt. Dat was op 4 mei 2008 en in deze toestand is het model in een doos verdwenen en heeft het project lang stil gelegen. Eind mei 2012 heb ik de doos weer geopend om met de Skyrocket mee te doen aan de SFA "finish what you've started" cookup. Wat ik eerst ben wil doen is de onderdelen maken waar ik het minst zin in heb: de neusblokken, lagers, spinners en vrijlopen.
Daarnaast ga ik verder met het bespannen van de staartvlakken. Een hiervan is opgesplitst in een staartvin en roer zodat ik het model makkelijk kan afstellen. De vleugel blijft uitneembaar en wordt met vier magneten op zijn plaats gehouden. Op de foto zijn twee te zien, de andere twee zitten onder in het puntje van de neus en onder de stoel van de piloot. Als ik de vleugel op zijn plaats schuif klikt hij nu netjes op zijn plaats.

Skyrocket tissue markings Skyrocket tissue covering Skyrocket wing mount magnets

 

Skyrocket tissue covering Skyrocket wing mount magnets Skyrocket free flight model

 

Skyrocket nose block construction    

 

 

 

Start ] Omhoog ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Semi scale
Fokker F-II
Koolhoven F.K.46
Koolhoven F.K.41
Fokker D.VIII
FROG Birddog
Chambermaid
Corben Super Ace
Howard DGA
Mixmaster
Veron Wildcat
Jumbo Taylorcraft
Skyrocket
Boeing Peashooter
Stinson SR7
Vultee Attack
laatst gewijzigd op 10-nov-2012